Çamburnu Tersane Alanı ve Erdöl’le mini analiz

Sürmene/Çamburnu Tersanesi Lojistik Merkez olacakken, Trabzon klasiği cinsinden bir iç çekişmenin eseri olarak atıl kaldı. Devletin 50 trilyon lira öd...

Sürmene/Çamburnu Tersanesi Lojistik Merkez olacakken, Trabzon klasiği cinsinden bir iç çekişmenin eseri olarak atıl kaldı. Devletin 50 trilyon lira ödeyerek yaptırdığı tersane yatırımı şimdi birilerine rant kapısı oldu. Denize yaslanmış onbinlerce dönüm arazi

Çamburnu Tersane Alanından beklediğimiz umudu Arsin Yatırım Adasına yönelttik. Dolayısıyla Türkiyenin mendireği en uzun limanı ve 160 dönüm dolgu alanında şimdi ne olduğunu konuşacağız. DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan Nur Gemicilike 4 yıl önce tahsis edilen alanın atıl vaziyette bekletildiğini, şimdi ise 49 yıllık devrinin gündeme geldiğini açıkladı. Gürdoğanın hala canlı tuttuğu Aktarma İstasyonu beklentisi de bir anlamda bu tahsisle son buldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 1 ay önce imzayı atarak 160 dönüm alanı 49 yıllığına Nur Gemicilike tahsis etti. Tahsis olayını Trabzon eski Milletvekili ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdölün desteklemesi önemliydi. Tersane olayında yatırımı bir hayal projesi olarak takip edip sonuçlandıran Erdölün yeni gelişmelerden elbette bilgisinin olması gerekirdi. Ancak Trabzon kamuoyu Sayın Erdölden farklı bakıyor. Son gelişmeyi bir yatırım atağı olarak değil, tahsis alan için bir rant aracı olarak değerlendiriyor. Yani Çebiler Grupun oraya hak ettiği yatırımı yapacağına Sayın Erdölden başka kimse inanmıyor.

***

DKİB Başkanı Gürdoğan, Tahsisi Sayın Erdöl destekliyor deyince Prof. Dr. Erdölü arama gereği duyduk. Bu konuyu mütaala etmek istediğimizi iletip müsait bir süreçte görüşmek istedik. Cuma akşamı 23:50 sularında aradılar. 01.20 saatine kadar görüş alışverişinde bulunduk. İnandıklarımızı, inanmadıklarımızı paylaştık.

Cevdet Bey Sürmeneli Cevdet Bey Trabzonlu Trabzona ve Sürmeneye yapılacak bir yatırımda elbette samimiyet sorgulamak gibi bir hadsizlikte bulunamayız. Ancak bir yanlış anlaşılma veya yanlış kanaat oluşabilir endişesi ile konuştuk. Sonunda farklı düşünsek de bekleyip görmek gerektiğinde birleştik.

Öztürk: Sayın Erdöl Çamburnu Tersane Alanının Nur Gemicilike 49 yıllığına tahsisi söz konusu ve siz bu adımı destekliyorsunuz.

Erdöl: Evet Ali Bey. 4 yıllık bir süreç bu. Ön izin süreci tamamlandı ve tahsise hak kazandılar. 49 yıllık tahsis yeni gelişen bir durum değil.

Öztürk: Biz 4 yılda oraya 1 çivi bile çakmayan işletmenin, bundan böyle daha rahat davranacağını düşünüyoruz. Bir tahsiste 4 yıl ön izin olur mu? Yatırım niyeti olan bir firma hukuki hakkı 4 yıl olsa bile beklemez. 2 yılda hazırlığını bitirir ve yatırıma başlar. Dolayısıyla biz yatırım bağlamında bu firmaya güvenemiyoruz.

Erdöl: Doğrusu ben güveniyorum. 4 yıllık bekleme süresi tersanelerin içinde bulunduğu durumla alakalı. Hem güvenmek önemli değil. Taahhütleri var. 2800 işçi çalıştıracaklar. Taahhütlerini yerine getirmezlerse hukuken gereği yapılır.

Öztürk: 49 yıllık tahsisten sonra kimse bir şey yapamaz. Bir iki küçük yatırımla kanunu arkadan dolanmak mümkün. Dünya kadar örnekleri var. Dolayısıyla geri almak gibi bir şey olamaz.

Erdöl: İkincisi bu alana başka talipli mi var? Ahmet Hamdi Beyin bahsettiği yatırımcıların ortada müracatları yok. Onlar müracaat etsin orada onlar için 200 dönüm alan buluruz. Ben ona da hazırım. İlla ki Çebilerin elinden alıp, başka yatırımcıya vermek gerekmez.

Öztürk: Hepimiz bu bölge ve Trabzon için uğraşıyoruz. Kimse kimseyi daha duyarlı olmakla itham edemez. Hele sizin için vizyon projesi mesabesindeki bir olayda hiç edemez. Ancak biz şahsen inanmıyoruz. Nur Gemicilik şimdi orayı 49 yıllığına aldı. 1 yıl sonra beraber göreceğiz. 200-250 işçi çalıştıracak mı?50 trilyonluk o yatırım ne olacak inşallah beraber izleyeceğiz.

Erdöl: Ben 6 ay veriyorum. Devir teslimden 6 ay sonra göreceksiniz. Ne taahhüt etmişlerse yapacaklar. İnşallah beraber izleyeceğiz.

Öztürk: Ben 1 yıla da razıyım. İnşallah özür dileyen biz oluruz. Keşke yapsınlar, 10 kere bile özür dileriz.

Erdöl: Bu arada Ahmet Hamdi Beyle siz de görüşün. Aktarma İstasyonu olarak kullanmak isteyen ilgili firma müracaatını yapsın. Ben ona da destek olacağım. Orada ona da yetecek yer var.

Öztürk: Teşekkür ederim. Hayırlı sahurlar ve Ramazanlar.

Erdöl: Ben teşekkür ederim. Size de hayırlı Ramazanlar.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler