Başkan Zorluoğlu ve 10 ay değerlendirmesi…

Dedi: Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu günebakış’ı ziyaret etti. Başkanla yaptığınız geniş çaplı röportajı okuduk. Sizin başkanın yürüyüşüy...

Dedi: Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu günebakış’ı ziyaret etti. Başkanla yaptığınız geniş çaplı röportajı okuduk. Sizin başkanın yürüyüşüyle ve on ayı ile ilgili kanaatinizi alabilir miyiz?

Dedim: Başkan Sayın Zorluoğlu, günebakış’ı 10 aylık sürecin sonunda ziyaret etti. Hem yatırımları konuştuk hem kent sorunlarına bakışını gözlemleme şansı bulduk. Başkan ve yol haritası konusunda ümitvar olmadığımızı söylemeliyiz.

Dedi: Hangi konularda ümit var değilsiniz? Yatırımlar, toplumsal iletişim, parti ilişkileri ve oluşturulan kadro? Bir değerlendirme yapar mısınız?

Dedim: Birincisi, Başkan Sayın Murat Zorluoğlu hala vali modunda… Siyasetten gelmiyor ama siyaseti de sevmiyor. Sevme veya en azından özümseme niyeti de yok gibi!.. Hal böyle olunca siyasetin olmazsa olmazlarına direniyor. İnsan ilişkilerinde, sivil toplum ilişkilerinde ve hatta yönetim biçiminde siyasetçi duruşu ve diyalektiğinin hayli uzağında… Söylem olarak Sivil Toplumla ortak aklın önemini vurgulasa bile, pratikte bunu yapamıyor. Tek başına karar vermeyi seviyor. Bir vali anlayışında ve ‘işime kimseyi karıştırmam’ diyor. Hâlbuki Belediye Başkanlıkları da kent STK’lar ve siyasi dinamikler ile yönetilirse başarı gelir. Burada oluşan tablo; “Belediye Başkanlığı görevi, bir valiye verilirse nasıl yönetilir?” keyfiyetini ifade ediyor. Başkan Zorluoğlu, bir an evvel valilik modundan çıkmalıdır.

Dedi: Parti ilişkileri, STK ilişkileri sorunlu mu?

Dedim: Elbette sorunlu… Daha göreve başlayışının birinci ayında partisi ile karşı karşıya geldi. Halen daha parti kademeleriyle sıcak ilişki içinde olduğu söylenemez. ‘Belediyeyi ben yönetirim’, ‘Beş yıllık görevdeyim’, ‘Beş yıl sonra yokum’, gibi yaklaşımlarını siyaset taşıyamıyor. Elbette belediyeyi başkan yönetecek. Ama ortak akılla yönetecek. Partisini dışlayamaz. Zira başarısızlığın bedelini parti ödüyor. Murat Zorluoğlu AK Parti’den aday olmasaydı bin oy bile alamazdı. Demek ki o makama kendisini parti getirdi. Peki makamda parti yok sayılırsa yarın seçimi kim kazanacak? 5 yıl sonra Zorluoğlu aday değil!.. Ama yaptıklarının bedelini parti ödeyecek. Bunlar siyasetin gerçekleri. Bedelini partinin ödeyeceği bir keyfiyette ‘partiyi işime karıştırmam’ diyorsunuz. Karıştırmayın ama dışlamayın da… Burada siyaset aklı gerekli. Senden sonra gelen atama ile gelmeyecek ki!..

Dedi: Kadroyu da çok eleştirdiniz ve eleştiriyorsunuz? Buradaki değerlendirmeniz nasıl?

Dedim: Başkan Zorluoğlu ‘Benim en büyük projem kadrom’ diye övündü. Biz de hakikaten çok özgün bir kadro kuracak zannettik. Geçmiş dönemi başarılı bulmayanlar, geçmişin daha altında bir kadro ile karşılaştılar. Şöyle sıralayalım.

Başkan siyasalcı, Genel Sekreter siyasalcı… Burada ciddi bir eksik var. Belediye yönetiminde teknik ekip yok gibi. Halbuki belediyecilikte başarı teknik ekiple sağlanır. Bir kere en üstte tercih hatası yapıldı. Daire Başkanlıklarına veya Genel Sekreter yardımcılıklarına kenti iyi tanıyan… Sorunlara vakıf… Proje üreten isimler yerine çoğu dışardan ve sıradan isimler alındı. Daha çok mikro milliyetçilik ve ahbap-çavuş ilişkiler esas alındı. Öyle bir kadro oluştu ki geçmiş aranır oldu. Başkanın bir diğer tutumu, ‘AK Partili kadrolarla çalışmak zorunda değilim’ yaklaşımı. Elbette, çalışmayabilir!.. Lakin liyakat esas alınırsa kabul görür. Hem liyakat esas alınmayacak hem AK Partili olmayacak!.. İşte bu tabloda insanlar farklı düşünüyor. Cuma saatine toplantı koyan TİSKİ Genel Müdürü’nün hangi özelliği kabul görmesini sağlayacak? Sen Cuma namazına gitmeyeceksin, gideni de engelleyeceksin!.. Ne yazık ki görevden alınan başörtülü daire başkanları olsun, AK Partiyi iktidara taşıyan anlayış uğruna bedel ödeyenler olsun, belli ki bu yaklaşımla tasfiye edildi. Mesele başörtülü, başörtüsüz meselesi değil… Mesele başörtüsü uğruna 28 Şubat’ta mücadele verenlerin, AK Parti kadın kollarını kuranların tasfiye edilmesi… AK Parti belediyeciliği bunları kaldırmaz. ‘AK Parti kadrolarıyla çalışmak zorunda değilim’ yaklaşımı insanı farklı noktaya savurabiliyor.

Dedi: Yatırımlar konusunda da ümit var değil misiniz?

Dedim: Hayır değiliz. Şimdi ki halde 10 ay üstüne hiçbir şey yapılmadı. Sadece eski yönetimin başlattığı projeler takip ediliyor. Bir trafik sorunu bile ele alınamadı. Trafik sorununa bile tersinden bakılıyor. Önce dolmuş sorununa kilitlenildi. Sanki dolmuşlar değişince trafik sorunu çözülecek!.. Daha farklı örnekler de verilebilir.

Dedi: İsterseniz burada ara verelim. Anlaşılan sizin yıldızınız yeni başkanla örtüşmedi…

Dedim: Benim yıldızım yok. Mesele yıldız örtüşmesi ise şehrin yıldızı örtüşmedi. İnşallah örtüşür.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

03

Trabzon - Ak Parti savunuculuğu vazgeçin milleti perişan ettiler Trabzon dekiler. Adam mesajına adam ayarla diye mesaj gidiyor 4 diploma bitiren meydan da boş geziyor. Trabzon millet Erdoğan verdi. Ne haydar revi il teşkilatı ne vekillere kaymağı haksız olarak onlar yiyor adalet yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 11:08
02

Belediyeci - bu beledi̇yeye gerçekten hi̇zmet eden, dosdoğru, dürüst, adaletli̇, gece gündüz çalişan bi̇r adam gelmi̇şti̇, onunda trabzon ki̇ydi̇ni̇ bi̇lmedi̇. efsane başkan dersek o i̇di̇.osman karagözel. ben 27 seneli̇k beledi̇yeci̇yi̇m ve hala cali̇şi̇ri̇m, onu n kadar çalişkani, türüsti̇ gelmed, hala da yok. ama ne oldi̇, ki̇mse sahap ci̇kmadi̇.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 11:08
01

Hoca - rektör zeybek ve 4 yıl değerlendirilmesi. i̇htisaslaşma programına seçilen 5 yeni üniversite arasında yine gümüşhane üniversitesi yok. yükseköğretim kurulu (yök) başkanı prof. dr. yekta saraç, bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler projesine yozgat bozok, kırklareli, hitit, bartın ve artvin çoruh üniversitelerinin de katıldığını bildirdi. gümüşhane üniversitesi maalesef bunlar arasında yine yer almadı. yıllardır söylüyoruz, gümüşhane üniversitesi yerinde sayıyor, ancak bize inanmıyorlardı. rektör zeybek ilk atandığında tamam dedik, üniversite eski rektör günaydın döneminde yapılaşmasını tamamladı, şimdi yeni rektör döneminde akademik olarak şaha kalkar. ancak rektör zeybekin ilk icraatlarını görünce şaşırmıştık. özellikle atadığı danışmanların en alt öğretim üyelerinden seçildiğini görünce. aradan bir yıl geçmişti, dedik düzelme olur, ancak değişen bir şey yoktu. aradan 3 yıl geçti, yine değişen bir şey yok. süresinin dolmasına yaklaşık bir yıl kaldı, yine değişen bir şey olmayacak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 11:08


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler