Barış Pınarı Operasyonu ve üç mini yorum…

Barış Pınarı operasyonu, beklenenin ötesinde bir başarıyla devam ediyor. Yine beklenenin ötesinde tepkilere rağmen... ABD, Batı, Arap dünyası ve diğer...

Barış Pınarı operasyonu, beklenenin ötesinde bir başarıyla devam ediyor. Yine beklenenin ötesinde tepkilere rağmen... ABD, Batı, Arap dünyası ve diğerleri… Diğerleri dediğimiz önemsiz bulduğumuzdan değil. Aksine bizi şaşırtan diğerlerine rağmen…

ABD’nin belki yarım asırdır rüyasını gördüğü İsrail tipi Kürt devleti suya düştü. Öfkesini anlayabiliriz!.. Avrupa, en başından beri Türkiye’yi engelliyor. Haçlı Ruhunu aşamadılar. Türkiye yeniden doğsun istemiyorlar… Anlayabiliriz!..

Arap dünyası, sokağını yitirdi. Ümmet fikri filizleniyor. Arap sokağı her gün Recep Tayip Erdoğan’ın günlüğünü izliyor. Onların tepkilerini de anlayabiliriz!..

Çin… Çin bile Barış Pınarı operasyonundan rahatsız olmuş! “Türkiye hemen Suriye topraklarını terk etmeli” diyor. Çin’in derdine şaşırdık. İnsan Hakları ekseninden bakamaz… Önünde Uygur zulmü var. Dünyanın bugün en zalim devleti… İnsan haklarının hiç olmadığı bir ülke…

Arap dünyasına mesaj diye bakamayız. Birinci derece ticari alanı değil. Geriye bir tek bakış açısı kalıyor. Geleceğin Türkiye’sinden korkuyor. Gelecek 50 yılda Çin ve Türkiye’nin yarışacağı kaydediliyor. Çin gelecekteki rakibinden korkuyor. Yeni bir imparatorlukta Türkiye’nin ilgi alanı Çin’i korkutuyor.

***

Diğerlerinden diğeri ise KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı… Kıbrıs bizim için ne ise Suriye de öyle… Oraların güvenliği, Türkiye’nin güvenliği demektir. Kaldı ki PKK terörüne verilen binlerce şehidi Kıbrıs Cumhurbaşkanı bizim kadar bilmektedir. Gördüğümüz şu ki, sol ideolojiye esir olanlar millilik vasfını kaybediyor. Demokratik sol düşünceden ötesini kastediyoruz. Kökleri, Marksist-Leninist ideolojiye dayanan solu… Kendi toprağı da olsa!.. Kendi insanı da olsa!.. Ülkesinin ve milletinin geleceği de olsa ideolojisini öne çıkartıyor. Milli olan hiçbir şeyi kabul etmiyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Barış Pınarı operasyonuna karşı çıkmasını bu açıdan yorumlayın. Tıpkı bizdeki aşırı solcu, liberal solcu bağnazlar gibi… Milli olan, yerli olan her şeye karşılar. İdeolojik esaret tüm kimliklerini ve benliklerini esir almış durumda… Bizi şaşırtan ikinci husus budur.

***

Barış Pınarı operasyonuyla ilgili mini bir analizle yazımızı tamamlayacağız.

  1. Kuzey Suriye’de bir Kürt otonomisi bitmiştir. Esad’a teslim olan PYD-YPG’liler artık kaybetmiştir. Esad değil otonomi, onları adam yerine koymayacaktır. Eskiden nüfustan sayılmıyorlardı. Artık nüfus kaydı içine girebilirler. Dolayısıyla Barış Pınarı operasyonu bu yönü itibarıyla amacına ulaşmıştır.
  2. Türkiye, Suriye konusunda ABD tarafından sürekli aldatılmıştır. Bugün ABD ile ilişkilerinin geldiği nokta ibretlik bir boyuttur. Sıra Rusya’da… Rusya, Barış Pınarı operasyonuna karşı Esad’ı harekete geçirebilir. Ayn el Arap (Kobani) olayında her şey belli olacak. Türkiye bu kez Rusya ile sınavda…
  3. Bugün gelecek olan ABD Kurmayları yeni planlar sunacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise hiçbir şekilde kabul etmeyecektir. Zira operasyonu durdurmak yalnız operasyonu bitirmez. AK Partiyi de toplum nazarında perişan eder. PYD ve YPG’yi Esad’tan kopartıp geri getirir. Öyleyse ABD’lilerin yeni önerileri reddedilecektir. İşte bu noktadan sonra ABD akılsız bir öfkeye kapılabilir. Operasyona başladığımızdan daha zor bir noktadayız. Operasyonun en kritik aşamasındayız.
# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler