Avni Aker Projesi ve Gümrükçüoğlu...

Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu, Avni Aker’deki rant projesi ortaya çıkınca basın toplantısı düzenledi. TOKİ’ye gönderilen ve onay b...

Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu, Avni Aker’deki rant projesi ortaya çıkınca basın toplantısı düzenledi. TOKİ’ye gönderilen ve onay beklenen projeyi ‘Tasarım Proje’ olarak nitelendirip sahiplenemedi. Apar-topar düzenlenen basın toplantısında projenin kendi bilgileri dahilinde hazırlandığını gizleyemedi. Çelişkili açıklamalarıyla esasen işin en başından beri içinde olduğunu gösterdi.

Başkan Gümrükçüoğlu “Kimin tasarrufu varsa göndersin. Kim tasarım proje yapıyorsa göndersin, TOKİ’ye gönderelim.” diyor. Ama taslak proje yapan firmayı ve yaptıklarını tüm ayrıntılarıyla biliyor. Bakın proje yapan firma için ne diyor? “Sabri Paşayiğit firması yapmış. 70 civarında mühendis çalıştırıyor. Yalnızca stadyumu çalışmamış. Numune Hastanesi’nin altından, Valiliğin arkasından toplam 154 bin 500 metre kare alanı Kentsel Dönüşüm olarak tasarlamış. Avni Aker’i de içine katmış. Halbuki Avni Aker toplamda 52 dönüm” Şimdi bu söylemlerin sahibi size göre projeden habersiz mi? Bir diğer ifadeyle, size göre bu proje sadece bir tasarım mı?

Başkan Gümrükçüoğlu’nun haberi ve onayı olmadan bir firma kendiliğinden harekete geçecek... Valiliğin arkasından, Numune’nin altından, Lise’nin yanlarından 102 dönümlük alana Kentsel Dönüşüm çizecek!.. Sonra Avni Aker’i içine katacak ve Orhan Bey’in hiç haberi olmayacak!.. Sayın Başkana sormazlar mı? “Bugüne kadar Trabzon’da hangi bölge için hazırlanan Kentsel Dönüşümün önünü açtınız da şimdi kendiliğinden ortaya çıkan bir projeyi alıp TOKİ’ye gönderdiniz!”

Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Cahit Erdem diyor ki; “Orhan Bey’in onayı dışında hiçbir firma proje hazırlayıp Büyükşehir’e sunamaz. Böyle bir prosedür yok. Ben kendilerine bu projeden bahsedip “Niçin bize ve Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’ya göstermiyorsunuz. Projeyi neden Sayın Bakanla ve bizle konuşmuyorsunuz?” diye sorduğumuzda bana ‘Proje bizim değil TOKİ’nin’ dedi. Ben de kendilerine ‘Madem proje TOKİ’nin niçin siz alıp yolluyorsunuz. TOKİ doğrudan firmalardan alsın’ dedim. Cevap vermedi.”

Orhan Bey devam ediyor... “Biz tasarımları TOKİ’ye yollarız. TOKİ beğendiği projeyi bize gönderir. Biz de siyasilerle, STK’larla ve basınla tartışırız. Ortaya çıkan sonuç neyse onu uygularız. Yani kararı Trabzon hep birlikte verecek.”

Madem kararı Trabzon verecek ve TOKİ buna uyacaksa, TOKİ kendisine giden projelerden birini veya ikisini niçin seçiyor? Bu bir büyük çelişki değil mi? Kaldı ki TOKİ Başkanı dün Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu’na ‘Bize gelen bir proje yok’ diyor. Demek ki Büyükşehir TOKİ’nin talebi dışında bir proje hazırlayıp gönderdi...

Başkan Gümrükçüoğlu önüne gelen her projeyi değerlendirmek için TOKİ’ye göndermek yerine, daha önceleri kendilerinin de prensipte onayladığı muhtevaya uygun projeleri değerlendiremez miydi? Yani proje yapan firmalara, daha önce Bakan Süleyman Soylu ve milletvekillerinin de onay verdiği prensiplere bağlı proje yapmalarını tavziye edebilirdi. Önüne gelen her projeyi göndermek de neyin nesi?

Daha önce parti katmanlarınızla çerçevesi çizilmiş proje öngöreceksiniz ama bir gün 154 dönüm alanı planlayan bir rant projesini TOKİ’ye göndereceksiniz. Ortaya çıkınca da; ‘Ne var bunda. Bir projede gazeteciler yapsın. Onu da gönderelim. Sonuçta bunlar taslak projeler’ diyeceksiniz.

Buna inanan gazetecileri de, ‘Şehir sizin omuzlarınızda yükselecek’ diye taltif edeceksiniz.! Sahi bizden şimdi ne yazmamızı beklerdiniz?

Sonuç olarak bizim kanaatimiz Başkan Sayın Gümrükçüoğlu’nun 150 bin metrekarelik Kentsel Dönüşüm Projesinden bilgisi ve ilgisi olduğu yönündedir. Bu bağlamda şu soru önemlidir. Bu projeyi yaptıranlar ile sahilde yapılacak olan Cami Derneği yöneticilerinin ilgisi ve bağı var mıdır?

Son bir ajite ifade daha... ‘Kimse kimseyle bizi karşı karşıya getirmesin!..’ Sayın Başkan... Cumhurbaşkanı’nın sağ kolu mesabesindeki bakanla siz karşı karşıya geldiniz. Bakanın karşısına sizi kimse çıkarmadı. Siz dikildiniz. Biz ise herkesçe malum olan gerçeği kayıt altına aldık.

Evet... Sayın Süleyman Soylu’ya rağmen icraat yapmaya çalışarak şehre zarar veriyorsunuz. Yok eğer “Ben böyle yaparak şehre zarar vermiyorum. Kimse şehre zarar verdiğimi söyleyemez” diyorsanız o da sizin tercihiniz!..

Lütfen şikayet etmeyiniz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler