ASKERİMİZ SAVAŞ DÜZENİNDE

Biz çarşı pazarda sebze ve meyve fiyatlarının artışını durdurmakla uğraşıyoruz. Cumhurbaşkanı bakanlar, vali ve belediye başkanları fırsatçı, stokçu v...

Biz çarşı pazarda sebze ve meyve fiyatlarının artışını durdurmakla uğraşıyoruz. Cumhurbaşkanı bakanlar, vali ve belediye başkanları fırsatçı, stokçu ve vurguncularla uğraşıyor. Mehmetçik sınırlarda ve sınır dışında yüksekliği 2000-2500 metrelik karlı dağlarda nöbet tutuyor. İçte terör örgütlerine karşı operasyonlar yapılıyor. Bizler sıcak yuvalarımızda rahat rahat uyurken onlar vatanın bekçiliğini yapıyorlar.

Almanlar savaşta iken Alman halkı marketlerden tek bir patates, tek bir yumurta almak suretiyle dayanışma ve bölüşme örneği gösterip tüm dünyaya örnek oldular. Toplumsal yaşamanın kurallarını eğitim yolu ile benimsettiler. O ruhla, yerle bir edilen Almanya bu gün Avrupa’nın süper gücü haline gelmiştir. AB’nin başını çekmektedir. Ama bizim hala basiretimiz bağlı. Siyaset, kin, bencillik uğruna milli hasletlerimizi yok ediyoruz. Milli duygularımızı erozyona uğratıyoruz. Böylesine kritik dönemlerden geçtiğimiz bu günlerde sergilenen gıda terörü hepimizi üzmektedir. Ticaret ahlak ve kurallarını hiçe sayarak yapılan bu haksızlıklara karşı devletin, belediyelerin “TANZİM SATIŞ” yoluyla önlem alması en doğal hakkıdır. Devlet, bir avuç aracının işi fırsatçılığa çevirmesine kayıtsız kalamazdı. Çünkü halkının menfaatlerini korumak zorundadır. Muhalefetten gelen açıklamalar sadece mahalli seçimleri etkilemeğe yöneliktir. Serbest piyasa demek aklına her gelen, sebze ve meyveye istediği kadar fahiş zam yapmak demek değildir. Pahalı olanı almazsan malın fiyatı düşer mantığı da doğru değildir. Vatandaş ne zamana kadar almayacak? Vatandaş evini nasıl geçindirecek, çoluk çocuğunu nasıl besleyecek? Serbest piyasa demek satıcının kuralları kendisinin koyması demek değildir. Bu iktidar 16 yıldan beri “HAL YASASI” nı devamlı telaffuz eder. Ama her ne hikmetse bu yasa bir türlü meclisten çıkamazsa bu boşluğu fırsatçılar doldurur. Yasa olmadan da bunlarla mücadeleyi palyatif, uyduruk önlemlerle almak zorunda kalırız. Alınan tedbirler vatandaşın işine yarasa da seksen iki milyonluk büyük bir devlete yakışmaz.

Büyük marketlerle hal binalarında yapılan kontrol ve denetimlerde yüz milyonlarla ifade edilen cezalar kesilmiş. Kusur cezaları yazılmış. Para cezaları bu ahlaksızlıkları önler mi? Önlemez. Zira bu fırsatçılar bire sekiz, bire on kat fazla fiyatla malı satıyor. Zararı oradan çıkarabilir. Yapılacak iş hem hal ve hem ticaret kanununda yapılacak bir değişiklikle b u gibi suçları işleyen ticaret sahiplerine suçun özelliğine göre ya belli bir süre veya “ÖMÜR BOYU TİCARETTEN MEN” yasağı getirmektir. Batıda bu kurallar var. Uygulanıyor. Bunu bilen ticaret sahipleri asla yasaya aykırı davranamıyor. Piyasaları düzene koyacak gerek ticari kurallar ve gerekse hal yasası güncellenip meclisten çıkmadıkça piyasalarda istikrar sağlanmaz. Yasa boşluğu süratle doldurulmalıdır. Yasa yok, insaf ve ticaret ahlakı da yoksa bu kaos devam eder.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Aksoy - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler