Aşkale Çimento’nun öfkesi ve cevabımız…

Aşkale Çimento, dün yazılı bir açıklama yaparak “asbest” yayınlarımız konusunda ağır eleştiriler yöneltmiş. Çimento fabrikasında asbest kullanılmış ol...

Aşkale Çimento, dün yazılı bir açıklama yaparak “asbest” yayınlarımız konusunda ağır eleştiriler yöneltmiş. Çimento fabrikasında asbest kullanılmış olabileceği yönündeki yayınlarımızı “vicdani sorumluluktan uzak”, “çamur at izi kalsın”, “haksızlık yapmak, haksızlığa uğramaktan daha acıdır” ifadeleriyle eleştirmiş.

Aşkale Çimento Fabrikası yetkilileri bizim çok iyi ve doğru bir gazetecilik örneği sergilediğimizin farkında değil. Çünkü gazeteciliğin tam da bu olduğunu bilmiyorlar. Kendilerine önyargılı baktığımızı düşünerek yorum yapıyorlar. Hâlbuki bu tavırla kendileri önyargılılar. Daha önce de yazdık. Almanya kökenli… Almanya’da yaşayan bir Trabzonlu mühendisin endişesi üzerine duyarlılık gösterdik. Almanya’daki hemşehrimiz, “Trabzon Çimento Fabrikası eski bir fabrika. Baca ve fırınlarında asbest kullanılmış olabilir. Şayet asbest kullanılmışsa fabrika yıkılmamalı, dikkatli bir biçimde sökülmeli. Aksi takdirde asbest varsa onun tozları yarın Trabzon’umuzda kanser tetikleyici keyfiyet oluşturabilir. Bu konuya hassasiyet göstermenizi rica ediyorum. Çok önemli bir konu. Bu konuyu Almanya’da Büyükşehir Belediye Başkanı’mıza da aktardık. Lütfen hassasiyet bekliyoruz.” mesajlarıyla bizleri uyardı.

Almanya’dan gelen ve çok önemsediğimiz bu mesajı üniversiteye sorduk. “Şayet çimento fabrikasında asbest kullanılmışsa neler olabilir?” diye. Konunun uzmanı bir profesörün görüşünü kamuoyu ile buluşturduk. Yani gazetecilik yaptık.

***

Aşkale Çimento yetkilileri bize haksızlık ediyor. Zira yerel bir gazete olarak çok sayıda tebrik ve takdir aldık.

Aşkale Çimento yetkililerinin “Vicdani sorumluluktan uzak.” ifadeleri bir büyük işletme yönetimine yakışmıyor. Olaya gazeteci mantığı ve duyarlılığından bakmaları mümkün olmasa bile Erzurum’daki gazetecilere sorabilirlerdi. Böylesi bir ihbar karşısında Aşkale yetkililerine göre ne yapmalıydık? Ciddiye almayıp duymazdan mı gelmeliydik? Yoksa kendilerinin “Asbest kullanılmadı.” beyanlarını mı esas almalıydık? Söz konusu olan, bu kentte yaşayan insanların sağlığıyken “Bana ne?” deyip burun mu kıvırsaydık? O zaman mı vicdanlı gazete olacaktık?

***

Velev ki günebakış sorumsuz ve vicdansız davrandı! Peki, Valilik, Büyükşehir ve Ortahisar Belediyeleri, KTÜ ve asbestle ilgili yurt çapında faaliyet gösteren dernek yöneticileri de mi sorumsuz davranarak inceleme heyeti oluşturdu? Yoksa gazete baskı mı kurdu? Aşkale Çimento’nun bu yaklaşımı o inceleme heyetine de haksızlık değil mi? Gazete olarak bir kez bile “Asbest kullanıldı.” demedik. yayınlarımızda hep “Şayet kullanılmışsa!..” diyerek araştırılmasını istedik. Asbestli malzeme çıkmayınca da yine birinci sayfamızdan haber verdik. İnanmayan ve “Raporu gördünüz mü?” diye soran çok sayıda okurumuza da “Gördük.” diyerek raporun sonucunu yayınlayıp ikna ettik. Bunun neresi çamur atmak?

***

Aşkale Çimento Fabrikası yetkilileri bizi “vicdansızlık ve iftira” ile suçlayacaklarına, keşke teşekkür edebilecek olgunluğu gösterebilselerdi. Aşkale Çimento yetkilileri, bizim haberlerimizle ortaya çıkan sonucu “Fabrikamız denetlendi. Asbest kullanmadık. Biz Trabzon insanını çok seviyoruz. Bu resmî sonucun alınmasına vesile olanlara teşekkür ederiz.” ifadeleriyle yorumlayabilirlerdi.

Evet, “Haksızlık yapmak, haksızlığa uğramaktan daha acıdır.” Hukukî haklarına gelince… Elbette kullanabilirler. Saygıyla karşılarız.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler