Aleviliğe ibadethane arayan İmamoğlu…

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hiçbir ilkesi olmayan pragmatist bir çizgi izliyor. Öylesine pragmatist bir çizgi ki, din sınırlarını bile tanımıyor. İBB...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hiçbir ilkesi olmayan pragmatist bir çizgi izliyor. Öylesine pragmatist bir çizgi ki, din sınırlarını bile tanımıyor.

İBB Meclisinin CHP ve İYİ Partili üyeleri ‘cemevlerinin ibadethane sayılması’ için bir önerge veriyor. Şu manzaraya bakınız. Bu ülkede CHP az da olsa iktidar da oldu. Böyle bir skandala imza atmadı, atamadı. Sadece İstanbul’u yönetmek için yetki alan Ekrem İmamoğlu şimdi kalkmış alevilere ibadethane arıyor. Ekrem İmamoğlu oy için daha büyük skandallara imza atabilir… Zira kendine faydacı çizgide hiçbir sınırı yok. Peki ya İYİ Parti’ye ne oluyor? HDP’lilerle kankalık tatmin etmedi mi? Cemevleri ibadethane kabul edilirse ibadetin şeklini de belirleyecekler mi?..

‘Alevi açılımı’ adı altında yürütülen projenin bile başaramadığını (Ki başaramaz. Böyle bir şey islamın iğfalidir.) İmamoğlu yapmak istiyor. AK Parti ve MHP meclisi reddedince de Ekrem Bey, Diyanet’e gönderme yapıyor. ‘Cemevlerinin ibadethane olup olmayacağına bu diyanet mi karar verecek?’ diyor. Hayır Sayın İmamoğlu… Diyanet bile karar veremez. Tekrar kaydediyoruz. İslamın ibadethaneleri camilerdir. Cami dışında ibadethanesi yoktur ve olamaz. Bu Kuran ve sünnetle kayıt altına alınmış mutlak hükümdür. Alevi vatandaşlarımız kendilerine ibadethane aramadan önce bir karar vermek zorundadırlar. Hangi din adına ibadethane istiyorlar? Önce buna karar vermeliler. Bunun bir tek yolu vardır. Alevi vatandaşlarımız dinlerini ‘alevilik’ olarak belirlerlerse!.. Alevi dininin ibadethanesi de cemevleri olur!.. Anayasada yer alır!.. (Laiklik izin verirse) Aksi halde hem islam dairesi içinde kalıp hem kendine ibadethane aramak, islamın iğfali anlamına gelir. Bu ülkede islamiyetin siyaset veya başka bir biçimde iğfal edilmesine bu millet izin vermez.

Aslında bu teklifin Büyükşehir meclisinden geçmeyeceğini Ekrem İmamoğlu da bilir. Geçse bile hiçbir anlam ifade etmeyeceğini de bilir. Lakin alevi oylarını çantada keklik yapabilmek için mesaj veriyor. Tıpkı HDP ile oynadığı oyunda olduğu gibi… Ne gariptir ki pragmatizm böyle bir şeydir. Pragmatist insan, kendine fayda sağlayacak bir keyfiyet karşısında hiçbir ilke ve ölçü tanımıyor.

***

Her dinin bir ibadethanesi vardır. İlahi dinler İslam, Hristiyanlık ve Yahudiliğin ibadethaneleri bellidir. Cami, kilise ve havra… İnsan eliyle ihdas edilen dinler de kendilerine ibadethane/tapınak oluşturmuştur. Lakin hiçbir mezhebin ayrı bir ibadethanesi yoktur. Alevilik de bir mezheptir. Yani bir yol… Bir gidiş… Bir güzergah… Ancak gerek Sünni ve gerekse Şia İslami anlayışı bunu doğru bir yol olarak kabul etmez. Şia mezhebi içinde ayrı bir yol… Bu bağlamda tekrar ediyoruz. Alevilik illa da bir ibadethane istiyorsa önce kendilerini doğru tarif etmelidirler. İslam dairesinin içinde mi yoksa dışında mı olduklarına karar vermeliler. İslamın dairesi dışında iseler, Aleviliği başlı başına bir din ilan etmeli, ardından ibadethane arayışına girmelidirler. Bize göre İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ibadethaneden önce Alevileri toplayıp kendilerini nasıl gördüklerini ortaya koymalıdır. Yoksa insanların dini duyguları üzerinden sömürü yapıp ‘Hak arayan’ gibi görünmek ucuz reklamdır. Merak etmesinler… Bir gün millet kendilerine bu tavırlarının karşılığını mutlaka sandıkta verecektir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

02

vasıf - bir anıtkabir ziyaretinde akşener, bu kutsal mekanında i̇man tazeledik demişti. keske kemalistler ibadethane talebinde bulunsa da millet azıcık uyansa. maalesef bu milletin dna'larıyla çoktandır oynanmış ali bey...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 10:51
01

Ozan - yazınız siyaset kokuyor. i̇slam dini hoşgörü dini ise neden alevilik hoş görülmez. onlarda o şekilde ibadet ederse Allah duymaz mı? kim neye inanır ve nasıl ibadet ederse her adem oğlu saygı duymalıdır. saygı ve hoşgörünün olmadığı yerde yüce yaratıcıyı yoktur. onun için alevilerin ibadethanelerinin olmasına da saygı duymak gerek. sayın başkan ve ya bir başkası alevilerin ibadet hanelerinin olmasını istiyorsa neden saygı duyulmasın ki. bugün yasak olan medrese-cemaat kavramları destekleniyor ve o hain cemaat lideri neredeyse kırmızı halılarda karşılandı ve 15 temmuza gelindi. alevilik ders kitaplarında. kısacası alevilere ve ibadetlerine saygı duyulmalı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ocak 10:51


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler