Albayrak’ın kitap tanıtım toplantısı üzerine…

Üç ay kadar önce İnsan Vakfı kurucularından ve Akıncılar’ın son Genel Başkanı Mehmet Güneyi İstanbul’daki ofisinde ziyaret etmiştik. Sohbette şunları...

Üç ay kadar önce İnsan Vakfı kurucularından ve Akıncılar’ın son Genel Başkanı Mehmet Güneyi İstanbul’daki ofisinde ziyaret etmiştik. Sohbette şunları söylemişti. ‘Trabzon’u anlamakta zorlanıyorum. Ahmet Ziyaüddin gibi dünya çapında bir alimi yetiştiren şehir, Gümüşhanevi’ye karşı nasıl bu kadar duyarsız olabilir?’ Gümüşhane’nin unutmadığını, geleneksel anma etkinlikleri, paneller, sempozyumlar yaptıklarını hatırlattık. ‘Trabzon’da yapmalı. Trabzon’a, Of havalisine Gümüşhane’den çok hizmet etti’ dedi ve ekledi… “Yalnızca Trabzonspor’la anılmaktan rahatsız olmalısınız”.

***

Önceki gün, değerli araştırmacı-yazar Hüseyin Albayrak’ın 60. Kitap yazım programına katıldık. Trabzon kültür hayatına 27 ayrı eser kazandıran Sevgili Albayrak yedi ciltlik son eserini tanıttı. ‘Trabzon’da Dini hayat ve Din adamları…’ Daha önceleri ‘Trabzon’da Basın Tarihi’ başta olmak üzere kentin sosyal ve kültürel hayatına yönelik eserleriyle tanıdığımız Albayrak, Din alimlerini ilçe ilçe ele almış. Her nedense Of bölgesi değerlendirilirken bölgemize tam 18 bin eser bırakan ve 100’e yakın din adamı yetiştiren Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’den hiç bahsedilmemiş. Üstelik Of-Çaykara vadisine Gümüşhanevi’nin yetiştirdiği din adamları şekil vermişken… Daha önce bir sohbetimizde, ‘Eserlerinizde neden Gümüşhanevi hiç yok?’ sorusunu yöneltmiş ve cevap alamamıştık. Yeni eserlerde de yok.

***

Albayrak’ın ‘Yazarlıkta 60. Yıl’ programına eski bakanlarımızdan ve kent kültür-sanatına büyük önem veren Faruk Özak, Ortahisar Belediye Başkanı A. Metin Genç, İl Müftüsü, AK Parti İl Başkanı ile çok sayıda yazar ve düşünür katıldı. 300 kişilik salonda 80 kadar kültür insanı vardı.

Araştırmacı-Yazar Hüseyin Albayrak bu kente ve kent kültürüne büyük katkı sağlayan bir düşünür. Araştırmalarının tamamı Trabzon ile sınırlı kalmış. Eksik ve bazen kabul görmez yönlerine rağmen alanlarında özgün eserler. Bugün pek çoğu birer başvuru eseri hüviyeti taşıyor.

Programda kütüphanesini Ortahisar Belediyesine bağışlayacağını ve Başkan Genç’in bu bağlamda yeni bir kütüphane oluşturacağını söyledi. Doğrusu Ortahisar Belediye Başkanı A. Metin Genç de programında gönülleri fethetti diyebiliriz. Bu arada Sevgili Hüseyin Albayrak’ın bir tavsiyesini de not etmekten geçmeyeceğiz. Fatih Sultan Mehmet Han, Trabzon’u fethettikten sonra Amasya’dan bir grup insanı Trabzon Ortahisar’a getirip yerleştirmiş. Ortahisar’ın eski adı Amasya Mahallesiymiş. Trabzon’a çok büyük katkı sağlayan bu insanlar Eski Ortahisar hamamının güney kısmına bir de Amasya Camisi yaptırmış. Fetihle yaşıt bu mini cami daha sonra Cumhuriyet döneminde yıkılmış. Şimdi yerinde evler var. Sevgili Albayrak bu caminin aynı yerine yeniden yapılmasını istiyor. Bakalım Başkan Genç, bu isteğe ne diyecek?

***

Programda gözler iki kişiyi aradı. Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu… Trabzon kültür hayatına bu kadar katkı sağlayan bir araştırmacının 60. kitap yazım programında hem Rektörümüz hem başkanımız olmalıydı. Albayrak’ın tamamı Trabzon’u anlatan eserlerine sahip çıkmalıydı. Üniversite olarak da Büyükşehir olarak da buna ihtiyaç vardı. Ancak bu ihtiyacı elbette Trabzon Üniversitesini ve Büyükşehir’i yönetenlerin hissetmesi lazım. Kendileri gelemese de birer temsilci veya yetkili göndermeliydiler. Ne yazık ki haberdar bile değildiler!.. Hatta bir ara sunucu Yard. Doç. Dr. Veysel Usta salona giren birini Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu’ya benzetmiş ve ‘Sayın Rektörümüz burada hoş geldiniz’ demişti. Herkes büyük bir memnuniyetle o tarafa bakmış ama görememişti. Belki de Rektör ve Başkan hafta sonu tatilindeydi. Araştırmacılarımız da programlarını hafta içi yapsalardı!...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler