2013 yılı en olayları -1

2013 yılında Trabzonda ve bölgede hiç şüphesiz onlarca önemli olay yaşadık. Şike olayını unutturmadık. BDPnin ziyaretini tartıştık. Çimento eylemlerin...

2013 yılında Trabzonda ve bölgede hiç şüphesiz onlarca önemli olay yaşadık. Şike olayını unutturmadık. BDPnin ziyaretini tartıştık. Çimento eylemlerini konuştuk. Oda seçimlerini, ikinci üniversiteyi, biyoteknoloji merkezini konuştuk. Teşviki yeniden geri almanın mutluluğunu yaşadık. Ancak bütün bunların içinde bizim en önemli bulduğumuz 6 gelişme yine bize göre 2013e damgasını vurdu. Bunlar:

1- Lojistik merkez olayı

2- Ayasofyanın yeniden ibadete açılması

3- Demiryolu güzergahının netleşmesi

4- İyidere-Of Lojistik Merkez Projesi

5- Arsin yatırım adası ve endüstri merkezi projesinin onay alması

6- Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktarın siyasete vedası

Lojistik merkez: Trabzonun tam 2 buçuk yıl üzerinde emek verdiği lojistik merkez projesi, yeniçağın son ticaret hareketi. İpekyolu merkezi olan Trabzon için hayati derecede önemli bir proje oldu. Ancak hemen her olayda yaşandığı gibi bu olayda da Trabzon klasiği yaşandı. Kendi içimizdeki tartışma olayı farklı noktalara taşıdı.

İlk başlangıçta Çamburnu Lojistik Projesinin Trabzonun elinden alındığı algısı oluştu. Ancak İyidere Lojistik Merkez Projesinin yurt çapında tarihi ve büyük bir proje olduğu ortaya çıktı. İyidere lojistik projesi Çamburnunun, Çamburnu ise İyiderenin alternatifi değildi. İlk başlangıçta lojistik projesi farklı çağrışımlar yarattı. Ancak sonucu çok hayırlı ve bereketli oldu. Doğu Karadeniz Bölgesi bu tartışma sayesinde iki büyük proje kazandı. İyidere Lojistik Projesi ile Arsin Yatırım Adası ve Endüstri Merkezi Projesi. Şimdi Rize ve Trabzona düşen bu projeleri takip edip, hayata geçirmek. Bölgenin geleceğini kurtaracak bu projeleri takip etmek. Elbette medya olarak biz de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz.

Ayasofya yeniden açıldı: Tarihi Ayasofya Camiinin yeniden ibadete açılması Trabzon için 2013 yılı içinde yaşanan en önemli gelişmelerden biri oldu. Hem kent içinde tartışıldı. Hem tartışma sınırötesine taştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıf senedinde camii olarak kayıtlı olan Ayasofyayı yeniden ibadete açarken, müze olarak kalmasını savunan önemli bir kesim de vardı. Tartışma mahkemelere kadar uzandı. Diyanet İşleri Başkanı Ayasofyada namaza durdu.

Demiryolu kesinleşti: Trabzonda ve bölgede son 10 yıldır tartışılan en önemli olaylardan biri de Erzincan-Trabzon demiryolu projesiydi. Eskişehir, Konya, Bursa, Kayseri ve hatta Erzincan hızlı trenle tanışırken ve hızlı treni konuşurken Doğu Karadeniz Bölgesi daha vagonu bile göremedi. Onyıllarca kapalı kalan Sarp Kapısı ve Demirperde bölgenin talihini perişan etti. Kapının açılmasının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen açılan mesafe bir türlü kapanmadı. Bunun için demiryolu şarttı. Önce Erzincan-Trabzon, ardından Trabzon-Batum demiryolu projesi olmazsa olmazdı. Projenin güzergahı 2013 yılında onaylandı. İhale ertelense bile demiryolunun gelecek olması, umutları yeşertti. Diğer bölgelerin yaşadığı somut hayat, Doğu Karadenizde hala umut halindeydi.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler