1 Kasım seçimleri öncesi bölgesel bir analiz

1 Kasım seçimleri öncesi siyasi partiler adaylarını ilan etti. Bölgemizde sonucu kesin değişmeyecek 2 il gözüküyor. Rize ve Artvin... Rize’de AK Parti...

1 Kasım seçimleri öncesi siyasi partiler adaylarını ilan etti. Bölgemizde sonucu kesin değişmeyecek 2 il gözüküyor. Rize ve Artvin... Rize’de AK Parti son anketlere göre oyunu 5 puan daha arttırmış. Artvin’de ise durum değişmiyor.

Sonucun değişmeyeceği illerden biri de Trabzon olarak gözüküyor. Bize göre Trabzon’da (eldeki verilere göre yazıyoruz) MHP ve CHP yer değiştirebilir. Yani CHP 2.liğe yükselebilir, MHP ise 3.lüğe inebilir. Bu sonucu seçim propagandası belirleyecek.

AK Parti’nin 5 vekillik iddiası şayet Akçaabat ile güçlendirilebilseydi belki konuşulabilirdi. Eldeki verilerde (anket verileri) Trabzon yeni dönemde AK Parti açısından oyunu en çok arttıran illerden biri. Son anketlerde AK Parti Trabzon’da 7 Haziran’a göre 8 puan daha yükselmiş. AK Parti elindeki bu anketlerden hareketle Akçaabat boyutunu biraz daha görebilseydi daha farklı liste geliştirebilirdi. Avukat Salih Cora 5.sıraya çıktı ve siyasi yürüyüşünün en iddialı ve belki de kavşak noktasında duruyor. Yani oyunu bugünkü 8 puanın da üzerine çıkarıp kendini seçtirmesi gerekiyor. Bu noktada bile Akçaabat çok önemliydi. Bilindiği gibi kibir ve gururuyla öne çıkan 4. Sıra Milletvekili Adnan Günnar ilçede yeterince benimsenmedi. Günnar bugün listede Tayyip Bey’in hatırına duruyor. Hal böyle olunca Akçaabat’ta sevilen ve oy getirebilen bir isim listeye monte edilebilirdi. Böyle bir durum hem Cora’nın şansını yükseltir, hem partiye yeni bir ivme kazandırırdı. Biz 6. Sıraya yazılan Ergin Aydın’ın hiçbir artı getirebileceğine inanmıyoruz. Doğrusu onca aday adayı arasından niye Ergin Aydın’ın yazıldığını da anlayabilmiş değiliz. Belki de bugünkü tabloda partinin oyunun 8 puan arttığını gören Trabzon kurmayları ‘6.sıra çok da önemli değil’ demişlerdir. Her şeye rağmen bize göre Trabzon’da sonucu değişmeyecek iller arasında yer alıyor. AK Parti oyunu ciddi bir biçimde arttırsa bile 5.vekillik ufukta hiç gözükmüyor.

Bölgede değişiklik gözlenen 2 il gözüküyor. Gümüşhane ve Giresun... Gümüşhane’de en başından beri ‘Gümüşhane merkezden milletvekili’ talebi sonunda yankı buldu. Osman Akgül Gümüşhane Merkez ilçe adayı olarak 1.sıraya kondu. Kelkit havzasının yakından tanıdığı Cihan Pektaş da 2.sıraya getirilerek 2-0 iddiası AK Parti adına güçlendirildi. Ancak buna rağmen Mustafa Canlı ismini yabana atmamak gerekiyor. Evet, Sayın Canlı’nın 7 Haziran kadar şansı gözükmüyor. Ancak hiç kimse ‘bu iş şimdiden bitti’ de demesin. Zira Mustafa Canlı Gümüşhane’de seviliyor.

Giresun’da ise Nurettin Canikli öncülüğünde yeni bir liste yapıldı. Listeye Trabzon kamuoyunun da yakından tanıdığı ve Fiskobirlik eski Genel Müdürlerinden Cemal Öztürk monte edildi. Biz Giresun’da da vekil değişikliğini ihtimal dahilinde görüyoruz.

***

Gelelim Trabzon’daki yükselişin nedenlerine... Biz 2 ayrı sebep görüyoruz. a- Genel sebepler, b- Yerel sebepler. Genel sebepler 1)- esnaf, iş adamı ve hatta sokaktaki vatandaş iktidar istiyor. Muhalefetin bir araya gelememesi AK Parti’ye büyük avantaj kazandırdı. Vatandaş istikrar için galiba AK Parti’ye yöneliyor. 2.genel sebep olarak hükümetin terörün üzerine kararlı biçimde gitmesi. Her ne kadar çözüm sürecinde terörün şehirlere yığınak yapılması eleştiriliyor olsa da hükümetin kesin kararlılığı vatandaşta olumlu yankı uyandırıyor. Genel sebeplerin 3.sü olarak da toplum, koalisyonun kurulamamasından AK Parti ve CHP’yi değil MHP’yi sorumlu tutuyor. Trabzon’daki yüksek oy artışının yerel sebebi olarak da Süleyman Soylu’nun performansını gösterebiliriz. Trabzon, Soylu’nun önderliğine inandı. Trabzon Soylu ile birlikte bugüne kadar alamadığı yatırımları alacağına inandı. 50 yıldır bekleyen projelerin taahhüte dönüşmesi vefa duygusunu öne çıkardı. Trabzon 7 Haziran’da milletvekili seçilen Soylu’nun Trabzon’a ne kadar ilgili olduğunu ve onca yoğunluğuna rağmen Trabzon’a ne kadar gelip gittiğini gördü. Tanıdıkça sevdi, sevdikçe güvendi. Yükselen oy artışının yerel sebebi olarak da bunu görüyoruz.

1 Kasım seçimlerinin vatana, millete ve bölgemize hayırlı olmasını diliyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler